2017-05-31 19:30Pressmeddelande

Västerbottens främsta innovatörer 2017 utsedda

Västerbottens främsta innovatörer 2017

Almi Företagspartner Nord har, tillsammans med Uppfinnarföreningen Umeå samt i Skellefteå och Uminova Innovation, varit handläggare och utsett den som ska representera Västerbotten i Sveriges mest prestigefyllda uppfinnartävling, nämligen SKAPA-priset på 550 000 kr som fördelas på maximalt tre nationella vinnare i samband med SKAPA Innovationsgala på Stockholmsmässan den 9 november.

Helena Fordell, Brain Stimulation AB, får SKAPA-priset då hon har utvecklat en unik behandlingsmetod som ställer diagnos och arbetstränar strokepatienter som drabbas av uppmärksamhetsstörningar. Innovationen ”RehAtt” erbjuder strokedrabbade personer en stimulerande, underhållande och verksam behandling. Motiveringen lyder: ” Vinnaren av SKAPA-priset 2017 har utvecklat en behandlingsmetod som ställer diagnos och arbetstränar strokepatienter som drabbas av uppmärksamhetsstörningar. Genom att kombinera VR-teknik med forskarrön om hjärnans läkningsförmåga har man lyckats skapa en unik 3-dimensionell träningsmiljö. Denna miljö erbjuder strokedrabbade personer en stimulerande, underhållande och verksam behandling.”

Ytterligare en utmärkelse, SKAPA-priset för unga innovatörer, har delats ut där syftet är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer i åldersspannet 18-29 år så att de kan förverkliga sina idéer. Även här har en regional representant utsetts som går vidare till den nationella finalen vid SKAPA Innovationsgala, där 250 000 kr fördelas på maximalt tre nationella vinnare.

Till pristagare av SKAPA-priset för unga innovatörer utsågs Eric Lindberg, Lindberg Wood and Metal. Pristagaren har utvecklat ett stämsystem, TinyTuner, som skapar nya möjligheter att göra elgitarrer och elbasar mer kompakta och ger en förbättrad bärbarhet. Motiveringen lyder: ”SKAPA-priset till unga innovatörer går till en idébärare med förhoppningen om att innovationen kan låta musik medtagas på resor och äventyr! Trender inom svensk export av musikinstrument tyder på att kunders intresse för bärbara instrument ökar. Pristagaren har utvecklat ett stämsystem som skapar nya möjligheter att göra elgitarrer mer kompakta och ger en förbättrad bärbarhet.”

Rådgivningsansvarig för Västerbotten vid Almi Företagspartner Nord, Torbjörn Edvall, tillsammans med juryordförande Ingrid Westman delade ut priserna i samband med Mötesplats Lycksele.

Juryns arbete har letts av juryordförande Ingrid Westman, innovationsrådgivare från Almi Företagspartner Nord och har bestått av ledamöter från Uppfinnarföreningen Umeå, Uppfinnarföreningen Skellefteå och Uminova Innovation.

För mer information, kontakta Ingrid Westman, Ordförande i Stiftelsen SKAPAs länsjury samt innovationsrådgivare, Almi Företagspartner Nord, 070-526 32 41.

Om Almi

Almi erbjuder lån och rådgivning till företag som vill utvecklas och växa. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential och en skalbar affärsidé. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 50 kontor över hela landet.

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 600 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.