Företag som utökar sina styrelser väljer oftare kvinnor än män till de nya posterna. Men ännu dominerar männen stort i styrelserna för små och medelstora företag.
21 procent av styrelseledamöterna i Västsveriges små och medelstora företag är kvinnor. 79 procent är män. Det visar Almis årliga styrelsekartläggning, som publiceras idag.
Sedan kartläggningen påbörjades 2013, har andelen kvinnor ökat med bara fem procentenheter, från 16 procent till dagens 21 procent.
Som jämförelse är de svenska börsbolagens styrelser betydligt mer jämställda. Här är andelen kvinnor 37 procent, vilket är nära definitionen av jämställd representation på 40/60.
Jämställt ger ökad tillväxt
Utvecklingen mot jämställda styrelser i små och medelstora företag går sakta trots att både forskning och erfarenheter visar att jämställda, aktiva styrelser är bra för affären.
− Vi vet att företag med jämställda styrelser har högre lönsamhet och omsättning[1]. Det finns alltså en stor, dold potential i de västsvenska företagen, säger Christina Gehrke, vd Almi Väst.
Men det finns en ljuspunkt i utvecklingen mot jämställd representation i styrelsen. När nya platser kommer till i företagens styrelser är intresset större för att välja in kvinnor. 68 procent av de nytillkomna styrelseposterna 2024 har gått till kvinnor.
Våga testa det oprövade
Almi samarbetar varje år med tusentals företag som söker rådgivning och finansiering för att utveckla sin affär. Vi ser att medvetet och strategiskt styrelsearbete gör skillnad.
Ägare som väljer externa ledamöter baserat på affärsmässiga behov snarare än vänner ur sitt nätverk får styrelser som vågar mer och riskminimerar bättre än andra.
− Jag uppmanar alla företagare att aktivera sitt styrelsearbete och våga testa det oprövade. Vi på Almi öppnar gärna våra professionella nätverk och bidrar till rätt matchningar utifrån varje företags behov, säger Christina Gehrke.
För mer information:
Christina Gehrke, vd Almi Väst
christina.gehrke@almi.se
031-779 79 13
Joakim Liljeberg, pressekreterare Almi
joakim.liljeberg@almi.se
08-709 89 97
Almis styrelsekartläggning, Västra Götaland, 2013 − 2025
Nationella data inom parentes.
* Andel kvinnor av totala antalet styrelseplatser 16 (17) − 20 (21) procent
* Andel jämställda styrelser 13 (13) − 16 (16) procent
* Andel bolag med kvinna som vd 9 (10) − 15 (15) procent
* Andel bolag med minst en kvinna som ordinarie ledamot 32 (35) − 41 (42) procent
* Andel bolag med kvinna som ordförande 9 (10) − 14 (15) procent
* Andel bolag med två eller fler ordinarie ledamöter 54 (52) − 56 (53) procent
Styrelsekartläggningens syfte är att belysa hur jämställdheten, en aspekt av hållbarhet, utvecklas i små och medelstora företagsstyrelser och på vd-poster.
Siffrorna avser bolag med minst fem miljoner i omsättning och/eller minst fem anställda som har minst två ledamöter i styrelsen och är redovisade på länsnivå.
I Sverige fanns vid mättillfället 122 626 bolag med minst fem miljoner och/eller minst fem anställda och 64 948 bolag minst två ordinarie ledamöter i styrelsen.
Ladda ned Styrelsekartläggningen 2025
https://www.almi.se/kunskap-och-inspiration/undersokningar/styrelsekartlaggning/
[1] Malin Malmström, professor LTU, Könsdiversifiering i bolagsstyrelser och företagsprestation, 2021
Vi investerar i framtida tillväxt! Almi erbjuder lån, riskkapital och affärsutveckling till företag med tillväxtpotential. Almi AB ägs av staten och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest AB. De regionala dotterbolagen ägs till 51 procent av moderbolaget och till 49 procent av regionala ägare och erbjuder lån och affärsutveckling. Almi Invest ägs till 100 procent av moderbolaget och bedriver riskkapitalverksamhet. Almis verksamhet ska utgöra ett komplement till den privata marknaden avseende företags behov av finansiering och affärsutveckling.