2014-12-10 07:50Pressmeddelande

Verktyg hjälper programmerare att skriva felfri mjukvara

null

Atollic har utvecklat ett verktyg för programmerare specifikt avsett för utveckling av mjukvara för inbyggda system (Embedded Systems) i intelligenta produkter. Det kan handla om mjukvara till tv-apparater, tvättmaskiner, videokameror. En robust och felfri mjukvara kan spara mångmiljardbelopp åt industrin. Atollics programvara hjälper programmerarna att göra rätt från början. Almi Invest har investerat i företaget.

Att skriva programkod kan både vara ett komplicerat och komplext arbete. Men de största resurserna vid utveckling mjukvaruprogram går åt för efterkontroll och felsökning av redan skriven programvara. Därför är det viktigt att försöka skriva så felfri programkod som möjligt redan från början. Atollics huvudprodukt heter Atollic TrueSTUDIO och är ett mjukvaru-utvecklingsverktyg som hjälper programmerarna att undvika dessa missar. Programmet bygger på en open source-plattform, vilket gör den ytterst konkurrenskraftig prismässigt i jämförelse med konkurrenternas lösningar.

Hälften av alla fel beror på mjukvaran
Kostnader relaterade till felaktig mjukvara kan för en produktleverantör bli astronomiska. Under 2009 beräknades att ca 50 % av alla garantifel inom hela bilindustrin vara mjukvarurelaterade. I en modern bil omfattar mjukvaran drygt 100 miljoner kodrader och inom några förväntas den bestå av uppemot 300 miljoner rader, det innebär att komplexiteten och risken för fel blir uppenbar.

– Att producera felfri programkod och därmed minska sina utvecklingskostnader är naturligtvis angeläget för allt fler industrier. Här handlar det om att drastiskt minska sina utvecklingskostnader, i praktiken utvecklingstiden. Atollic står väl rustat och har utvecklat ett av marknadens främsta verktyg just för detta ändamål, säger Robert Vass, Investment Manager på Almi Invest.

Med hjälp av Atollics verktyg kan programmeraren tidigt upptäcka eventuella fel, få hjälp att skriva en bättre kod men också att mäta och utvärdera kvalité på koden samt få en spårbarhet vid kodändringar. Denna bredd av möjligheter gör Atollics mjukvara unik på marknaden. Medan konkurrenters verktyg traditionellt fokuserar på att minimera kod, så är Atollics uttalade strategi är att hjälpa kunden skriva mer kvalitativ kod.

Med sikte på USA

Affärsmodellen baseras på att produktlicenser säljs via säljkontor, partners och distributörer.
Utöver licensförsäljningarna säljer Atollic även konsulttjänster inom området till sina kunder. 

– Almi Invest-investeringen blir ett stöd för oss då vi nu fokuserar på att etablera oss på den nordamerikanska marknaden, säger Lars-Erik Stenkil, vd Atollic.

För ytterligare information kontakta:
Maria Kessling, Kommunikationschef Almi Invest; +46 76-880 88 10 maria.kessling@almi.se
Robert Vass, Investment Manager Almi Invest; +46 73-024 43 08 robert.vass@almi.se
Lars-Erik Stenkil, vd Atollic tel: +46 36 19 60 59 lars-erik.stenkil@atollic.com
 

Om Almi Invest
Almi Invest investerar i bolag med stor tillväxtpotential. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker från såddfas till expansionsfas. Vi finns över hela landet med regional kunskap och ett internationellt perspektiv. Portföljen består idag av 350 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.