2013-04-08 14:10Pressmeddelande

Vi söker årets uppfinnare 2013

null


Nu är det hög tid att söka Sveriges största utvecklingsstipendium för uppfinnare. Stiftelsen SKAPA som årligen delar ut SKAPA Utvecklingsstipendium uppmanar idérika människor att tävla om att bli Årets uppfinnare 2013. Unga, mellan 19-30 år, tävlar också om SKAPA Framtidens Innovatör. I år fylls ansökan i direkt på stiftelsens hemsida.

I mer än ett kvarts sekel har stiftelsen SKAPA delat ut SKAPA Utvecklingsstipendium till uppfinnare. Förra årets uppfinnare blev Linnéa Lindau från Västra Götalands län som utvecklat en metod för beröringsfri mätning av strömmande vätskor som analyseras med hjälp av ljudspektrum.

 

Intresset för SKAPA Utvecklingsstipendium ökar för varje år och i år hoppas SKAPA på fler tävlande än någonsin. Det beror på att det har blivit enklare att delta när allt sker digitalt. Ansökningsformuläret ligger på stiftelsens hemsida, www.stiftelsenskapa.se. Enklare att söka


Alla födda mellan 1983 och 1994 tävlar också om stipendiet SKAPA Framtidens Innovatör som delades ut för första gången 2011. Förra året vann de lovande uppfinnarna Hassan Jalal och Ahmad Alsegoff från Västra Götalands län för deras metod för säkerhetsuppgradering av bl.a. vatten- och avloppsverks säkerhetssystem för att möta cyberattacker. Unga lovande uppfinnare


- Sverige behöver unga innovatörer och vi vill uppmuntra alla mellan 19- 30 år att lämna in sina smarta idéer, säger Mats Olsson, ordförande i SKAPA.

Sista ansökningsdag är den 5 maj. Sedan utser regionala ALMI-bolag tillsammans med lokala uppfinnarföreningar 24 länsvinnare för SKAPA Urvecklingsstipendium som får 20 00 kronor var och går vidare till den stora nationella finalen. De utser också 24 länsvinnare för SKAPA Framtidens Innovatör, de får 10 000 kr var. Årets länsvinnare få sina priser den 3 oktober på mässan "Eget företag" i Stockholm. Årets uppfinnare 2013 tar emot priset på en Innovationsgala den 3 oktober i Stockholm. Ansök senast den 5 maj


Bo Hallgren, projektledare, 070-665 0483, bo.hallgren@telia.com För mer information, kontakta:


1. Fyll i ansökan på www.stiftelsenskapa.se och skicka bilagor per e-post Så här ansöker du

2. Ansök senast den 5 maj 2013, samma formulär för alla tävlande

3. Tips: vid bedömningarna fäster juryn stor vikt vid kreativiteten liksom marknad och potentiell lönsamhet. Annat som bedöms är teknisk höjd, den immaterialrättsliga situationen, sökandens och projektets bakgrund och samhällsnyttan


SKAPA Utvecklingsstipendiater, åren 2009-2012

2012– Linnéa Lindau från Västra Götaland.

Utvecklade en metod som erbjuder möjligheter att styra processer genom att i realtid och beröringsfritt mäta och karaktärisera komplexa vätskor som strömmar i processrör, genom att analysera hur ljudspektrum förändras då det passerar genom vätskan. Systemet är adaptivt och kan enkelt monteras på processrör utan dyra stillestånd i processen.

2011 – Gaston Lavén och Martin Kullberg, Stockholm

Uppfann en metod som sänker miljökostnaden och förbättrar arbetsmiljön. Man återanvänder istället för att producera avfall. Genom att återvinna fastfasbundna reagens kan man använda processer som tidigare varit för kostsamma eller miljöfarliga.

2010 – Per-Olof Karlsson, Norrbotten

Uppfann en produkt som gör det möjligt att på ett energisnålt sätt producera fordonsgas från restprodukter inom exempelvis jordbruk. Fordonsgasen framställs genom förädling av biogas som renas från koldioxid.

2009 – Anna Stenstam, Karin Bryskhe och Daniel Topgaard, Skåne

Uppfann en produkt och teknik för att spåra bland annat bröstcancer med hjälp av magnetkamera. Den nya tekniken innebär att sjuka celler enklare kan upptäckas utan att man behöver ta ett vävnadsprov.

SKAPA Framtidens Innovatör

2012 – Hassan Jalal och Ahmad Alsegoff från Västra Götaland

För deras metod för säkerhetsuppgradering av bl.a. vatten- och avloppsverks säkerhetssystem för att möta cyberattacker. Metoden erbjuder en billig lösning för att höja säkerheten från modemen vid de mekaniska funktionerna till styrsystemet via krypterad kommunikation.

2011 – Jonas Wamstad och Fredrik Edström, Uppsala

Behovet av rent drickvatten är idag stort i hela världen. Jonas Wamstad och Fredrik Edström uppfann en metod som gör att enskilda människor, oberoende av elenergi, kan producera sitt eget dricksvatten från luft.

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.