Från Överkalix i norr till Ystad i söder, i Smålandsstenar och Åseda i djupaste Småland. Fyra unga entreprenörer i skilda branscher och med olika mål möttes som adepter i Almis nationella mentorprogram Fokus Unga Entreprenörer. De har samma vilja att växa och att dela med sig av sina erfarenheter och engagemang. - När ett program eller kurs slutar så skingras alla och kontakten upphör oftast. Det ville vi ändra på. Vi träffas nu regelbundet och delar med oss av våra problem och lösningar för att utveckla varandras företag. Kanske vi också snart kan finna gemensamma affärsprojekt, säger Ystadsföretagaren Fredrik Sjöbeck, en av deltagarna i Young Guns.
Flera unga företagarnätverk bildas
När mentorprogrammet nu efter ett år går mot sitt slut fortsätter de samarbetet genom att bilda en skuggstyrelse till varandra. De här fyra kallar sig Young Guns och har ambitionen att bygga ett nätverk av små samarbetande grupper av unga företagare som sedan i sin tur kan bilda ett ungt företagarnätverk över hela landet. Redan har ytterligare en grupp bildats och flera är på gång bland det 100-talet som deltog i Almiprogrammet.
Kan så skilda affärsområden ha något gemensamt och ge varandra något?
Fredrik Hermansson äger direktförsäljningsföretaget P&P Technology i Smålandsstenar. Kristoffer Karlsson driver Karlsonhus i Åseda, som säljer arkitektritade och ekologiskt byggda hus. Fredrik Sjöbeck driver företaget Sjobeck Prime i Ystad, som bedriver program- och mjukvaruutveckling för kunder i Sverige och utomlands. Jonas Tapio Pahikka-Aho är VD för företaget Pondusfoder i Överkalix, som tillverkar och säljer djurfoder.
Fredrik Sjöbeck: Nya affärsmetoder och affärstänkande
- Jag skulle vilja att man mer generellt i Sverige kunde bryta traditionella affärsmetoder och se nytt affärstänkande. Det kan skapas genom nya slags nätverk mellan branscher där man kan hitta vägar att poola resurser Vi kan ge input och rådgöra om olika affärssammanhang. Det vore roligt om vi också kunde finna vägar att göra affärer med varandra framöver.
Kristoffer Karlsson: Kom ur det egna bekvämlighetstänket
-Det är ett bra sätt att komma ur sitt eget bekvämlighetstänk. Alla har olika syn, tänker olika och är inte branschsmittade. Vi vill alla framåt och har samma bakgrund. Vi har alla vuxit upp i företagande och tagit över verksamheter lite hastigt.
Fredrik Hermansson: Konkreta samarbeten kan dyka upp
-Det behöver inte bara handla om att bolla nuets problem utan att bygga upp ett förtroende som kan leda till mer konkreta samarbeten framöver om möjligheter dyker upp. Som företagare gäller det ju att se till att man kan öppna nya dörrar.
Jonas Tapio Pahikka-Aho: Kan ta upp frågor som man normalt inte kan ta upp
-Vi insåg vikten av att bygga ett bra nätverk av likasinnade. Att vi kommer från olika branscher är en fördel. Det blir stor bredd och många vinklar. Nu ska vi utveckla oss själva både som företagare och privatpersoner. Ett slutet nätverk gör att man kan ta upp frågor som man normalt inte annars kan eller vill ta upp.
Hur tänker man sig det rikstäckande unga företagarnätverket?
Man tänker sig att bygga upp ett nätverk av unga företagare från olika branscher och olika delar av landet. Sannolikt är fyra likasinnade företagare i varje grupp ett lämpligt antal. Det är viktigt att kunna ge input från andra som inte har branschkännedom. Det första året bör handla om att lära känna varandra och ta upp enklare problem, skapa tillit och gärna besöka varandras bolag. Poängen är sedan att knyta ihop grupperna som bildats för att kunna ge input mellan grupper. Antingen i särskilda frågeställningar som problem i företaget, förvärvsfrågor till att dela med sig av erfarenheter och kontakter och slutligen för att kunna bygga nya affärsmodeller. Det är dessutom ett sätt att undvika felsteg och hamna på sidospår.
Finna vägar att göra affärer med varandra
En företagare är oftast en ensambeslutare. Därför ska man snabbt kunna få tag i varandra mellan träffarna och testa idéer och få råd. Målet är också att finna vägar att göra affärer med varandra när ett förtroende skapats och personkemin fungerar.
För mer information:
Fredrik Sjöbeck, mobil 073 030 73 92
Kristoffer Karlsson, mobil 070 918 27 75
Fredrik Hermansson, mobil 073 077 78 52
Jonas Tapio Pahikka-Aho, mobil 070 624 48 14
Marlene Hagenrud, projektledare för Fokus Unga Entreprenörer, Almi, mobil 070 699 79 25
Om Almi
Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.
Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.