2025-03-06 06:00Pressmeddelande

Ytterst liten ökning av kvinnor i de halländska styrelserummen - men fler kvinnor rekryteras

Indra Ekroth, tf vd Almi HallandIndra Ekroth, tf vd Almi Halland

Varje år kartlägger Almi hur jämställdheten ser ut i Sveriges styrelserum. De tittar då på bolag med minst fem miljoner i omsättning och/eller fem anställda och med minst två ledamöter.  Av alla företag som Almi tittar på har endast 16 procent av dem jämställda styrelser. För att en styrelse ska räknas som jämställd ska könsfördelningen vara minst 40/60. I Halland ser vi en ytterst liten ökning, från 16 procent 2024 till 17 procent 2025. Andelen kvinnor som styrelseledamöter har ökat från 18 procent föregående år till 19 procent år 2025.

- I Halland ser vi att det är en lång väg kvar innan vi når jämställdhet i styrelserna. För att få fler kvinnor i företagens styrelser krävs det att ägarna förstår värdet av ett aktivt, engagerat och jämställt styrelsearbete, säger Indra Ekroth, tf vd Almi Företagspartner Halland AB. 

- Här finns en stor potential för att utveckla de halländska företagens konkurrenskraft. Halva befolkningen består av kvinnor, och det finns allt att vinna på att bättre ta till vara på den resursen. Kvinnor står också för stor del av köpbesluten så det finns stora möjligheter för företagen att utveckla sin affär genom att använda den gruppens kunskaper. Här kan vi på Almi hjälpa företagen att få syn på den nyttan, och utforska hur ett aktivt och jämställt ledarskap kan bidra i bolaget, säger Indra Ekroth, tf vd Almi Företagspartner Halland AB.

Nyckeltal Halland för 2025 (jämförelse mot 2024)

Andel kvinnor som styrelseledamöter                                                         19 % (18 % 2024)

Andel bolag utifrån hur jämställt bolaget är                                                17 % (16 % 2024)

Andel bolag med minst två ordinarie styrelseledamöter                              51 % (51 % 2024)

Andel bolag med kvinna på vd-posten                                                        12 % (12 % 2024)
Andel bolag med minst en kvinna som ordinarie styrelseledamot               38 % (37 % 2024)

Ladda ner styrelsekartläggningen 2025
https://www.almi.se/kunskap-och-inspiration/undersokningar/styrelsekartlaggning/

Om kartläggningen
Statistiken i Styrelsekartläggningen 2025 är framtagen av Almi och visar statistik för hela Sverige, län för län. Data har inhämtats från UC i december månad 2024 och baseras på senast tillgängliga nyckeltal från respektive företag. Statistiken avser bolag med minst fem miljoner i omsättning och/eller minst fem anställda, som har minst två ledamöter i styrelsen och är redovisad på länsnivå.

I Sverige fanns vid mättillfället
122 626 bolag med minst fem miljoner i omsättning och/eller minst fem anställda. 64 948 bolag med minst två ordinarie ledamöter i styrelsen. De företagen antas kunna ha ett aktivt styrelsearbete och det är den populationen som främst kommenteras i rapporten.

För mer information: 
Indra Ekroth, tf vd Almi Halland
indra.ekroth@almi.se
0730 453 905

Joakim Liljeberg, presssekreterare Almi AB
joakim.liljeberg@almi.se
0722 003 924



Om Almi

Vi investerar i framtida tillväxt! Almi erbjuder lån, riskkapital och affärsutveckling till företag med tillväxtpotential. Almi AB ägs av staten och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest AB. De regionala dotterbolagen ägs till 51 procent av moderbolaget och till 49 procent av regionala ägare och erbjuder lån och affärsutveckling. Almi Invest ägs till 100 procent av moderbolaget och bedriver riskkapitalverksamhet. Almis verksamhet ska utgöra ett komplement till den privata marknaden avseende företags behov av finansiering och affärsutveckling.


Kontaktperson

Joakim Liljeberg
Kommunikatör
Joakim Liljeberg
Pressansvarig Almi
Indra Ekroth
Tf vd Almi Halland
Indra Ekroth