2019-11-05 11:37Pressmeddelande

Zutobi vinnare av årets SKAPA Talang för unga innovatörer i Gävleborg!

Hanna Engström-Löwenborg från Almi GävlaDala, landshövding Per Bill, Leo Waldenbäck och Tim Waldenbäck från Zutobi samt Ulrika Malmqvist på Movexum.Hanna Engström-Löwenborg från Almi GävlaDala, landshövding Per Bill, Leo Waldenbäck och Tim Waldenbäck från Zutobi samt Ulrika Malmqvist på Movexum.

Idag klockan 10 på Slottet tillkännagavs årets SKAPA-prisvinnare i Gävleborgs län. SKAPA-priset 2019 vanns av Leonard Johard från Gävle och årets SKAPA-talang för unga innovatör blev Leo Waldenbäck från Gävle.

Juryns motivering om Leo Waldenbäck och Zutobi:

”Bidraget motiverar till lärande genom användning av digitala modeller från spelbranschen. Det gör kort och gott det tråkig teori lite roligare.”

Leo Waldenbäck har tillsammans med sina bröder Tim, Lucas och David utvecklat en körkortsapp med gamification-inslag som ska göra det både enklare och roligare att ta körkort. Med Zutobis app och steg-för-steg-metod får användarna svara på frågor och genom bilder och illustrationer lära sig hur situationer som uppkommer i trafiken ska lösas. Gamification-delen består av att du som användare kan tjäna poäng, tävla mot kompisar och nå nya nivåer genom att vara flitig och kunnig.

Leo, hur känns det att vinna SKAPA-talang för unga innovatörer?

– Det känns såklart jättekul att få ett sådant här pris. Vi har jobbat hårt med att utveckla appen och allt innehåll. Det har varit ett tufft jobb och då känns det extra kul att få en utmärkelse som SKAPA-priset. Roligt att det som vi skapat blir uppmärksammat och att också andra tror på idén.

Vad tror du om Zutobis chanser att vinna i den stora finalen i Stockholm?

– Jag tror att vi har en chans att vinna om juryn förstår det unika i vår spelkänsla och vårt sätt att se på inlärning. Vi har möjlighet att få förare att förstå trafiken och dess faror bättre. Om föraren har bättre kunskap kommer det ske färre olyckor och vi kan i förlängningen rädda liv. Det tycker jag är ett jätteviktigt mål - så jag tror att det finns chans att vinna.

Påverkar utmärkelser er framtid något?

Inte finansiellt, men uppmärksamheten tror jag kan leda till intressanta möjligheter. Att vinna det nationella SKAPA-priset skulle dock kunna göra en större skillnad.

Vinnare av SKAPA-priset blev också det ett Gävleföretag, Indivd med Leonard Johard som grundare.

Juryns motivering om Leonard Johard och innovationen Indivd Anonymizer

”Genom sin banbrytande AI-teknik förväntas lösningen revolutionera handeln i fysiska butiker och skapa en unik förståelse för kundens beteende. Butikerna kommer återigen kunna ge sig in i matchen och konkurrera mot e-handeln.”

Indivd Anonymizer är en ny AI-teknik för ansiktsanonymisering. Tekniken samlar in anonym data från människors ansikten med hjälp av vanliga övervakningskameror som sedan används för statistik. Tjänsten kan se till exempel återbesöksfrekvens i en butik utan att lagra någon information om en viss individ.
– Statistik om beteende är oerhört viktigt för exempelvis den fysiska handeln, som har väldigt svårt att tävla mot näthandeln mycket på grund av en stor oförståelse för kunderna. Säljer en produkt dåligt har butiken exempel svårt att se om det är varorna det är fel på, om de placerats dåligt eller om själva butiksupplevelsen behöver förbättras. Det finns enorma vinster i att tidigt förstå kunden och minska lager och slöseri. Det finns på samma sätt stora behov av att effektivisera kollektivtrafik och smarta städer genom att se hur människor rör sig. Samhället behöver förstå människor för att bli bättre, samtidigt som människor självklart inte vill bli följda och profilerade. Vi vill erbjuda en stor samhällsnytta med mer information samtidigt som vi vill stärka rätten till den personliga integriteten genom att erbjuda ett bättre alternativ till de sociologiska metoder man jobbar med idag, berättar Leonard Johard.

Leonard Johard

Leonard Johard vann med Indivd Anonymizer, en ny AI-teknik för ansiktsanonymisering.

Leonard Johard, som tyvärr inte hade möjlighet att delta vid prisutdelningen (i hans ställe deltog Victor Molén), säger så här om vinsten:
– Det känns fantastiskt roligt att ha vunnit SKAPA! I finalen tror jag att det kan vara svårt för juryn att bedöma tekniken, men tror jag har väldigt goda chanser om de skulle förstå den och hur den revolutionerar både industrin och vårt perspektiv på integritet.

Victor Molén

Hanna Engström-Löwenborg från Almi GävlaDala, landshövding Per Bill, Victor Molén samt Ulrika Malmqvist på Movexum.

Länshövding Per Bill korade vinnarna som belönades med en varsin check värde 10 000 kronor från Movexum och Almi GävleDala, en check från SKAPA-stiftelsen på 10 000 kronor samt blommor. Leonard Johard och Leo Waldenbäck blir genom sina vinster Gävleborgs läns representanter i den nationella finalen av SKAPA-priset som arrangeras den 8 november i Stockholm. Där tävlar de om SKAPA-priset på 550 000 kr och SKAPA-talang för unga innovatörer på 250 000 kr.

 

 


Om Almi

Vi investerar i framtida tillväxt! Almi erbjuder lån, riskkapital och affärsutveckling till företag med tillväxtpotential. Almi Företagspartner AB ägs av staten och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest AB. De regionala dotterbolagen ägs till 51 procent av moderbolaget och till 49 procent av regionala ägare och erbjuder lån och affärsutveckling. Almi Invest ägs till 100 procent av moderbolaget och bedriver riskkapitalverksamhet. Almis verksamhet ska utgöra ett komplement till den privata marknaden avseende företags behov av finansiering och affärsutveckling.


Kontaktperson

Elin Klar
Kommunikatör, Almi GävleDala
Elin Klar