2018-06-05 09:01Pressmeddelande

Nytt samarbete mellan Almi och EKN gör finansiering av export lättare

EKN försäkrar kreditrisken - Almi ger lån. Tillsammans blir detta en oslagbar kombination vid exportaffärer.

- Almi och EKNs samarbete gör att vi tillsammans kan erbjuda finansiering av exportaffärer som idag inte blir av på grund av att ingen kan finansiera dem, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör på EKN.

- Kombinationen av EKNs garantier och Almis lån ger fler tillväxtföretag möjlighet att sälja på internationella marknader, säger Göran Lundwall, vd på Almi.

Målet med samarbetet mellan EKN och Almi är att underlätta små och medelstora företags exportsatsningar. I dag finns en hel del finansieringsmöjligheter. Men de räcker inte för att täcka hela finansieringsbehovet.

- Vår analys visar att små och medelstora företag allt för ofta saknar sista pinnen i den stege av lösningar som behövs vid en internationell expansion. Och utan den sista pinnen kommer man inte hela vägen upp, och då blir det ingen affär, säger Anna-Karin Jatko, EKN.

För att ändra på detta erbjuder nu EKN och Almi tillsammans en lösning som ska kunna lösa detta finansieringsproblem.

- Med en garanti från EKN kan företag finansiera sin exportsatsning genom lån från Almi. Den här lösningen och samarbetet med EKN ger oss möjlighet att finansiera ännu fler svenska tillväxtföretag, säger Göran Lundwall, Almi.

I samarbetet deltar även SEK genom att ställa en låneram till förfogande för Almi och därigenom förbättra utlåningsmöjligheterna till exporterande företag.

Om Almi

Almi erbjuder lån och rådgivning till företag som vill utvecklas och växa. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential och en skalbar affärsidé. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 50 kontor över hela landet.


Ämnen: Almi

Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.