2022-10-19 13:11Pressmeddelande

Vinnarna av Årets Nybyggare i region Mälardalen och Östergötland är korade

På bild från vänster: Alex Kheirmand och Michael Dupé, Schysst Käk Sverige AB, Abhishek Jacob och Naveen Sasidharan från Worldish AB, Maria Larsson, Landshövding Örebro län, Samuel, Viktor och Simon Gergin. På bild från vänster: Alex Kheirmand och Michael Dupé, Schysst Käk Sverige AB, Abhishek Jacob och Naveen Sasidharan från Worldish AB, Maria Larsson, Landshövding Örebro län, Samuel, Viktor och Simon Gergin.

Amir och Alex Kheirmand från Västerås, Naveen Sasidharan och Abhishek Jacob från Linköping och Samuel, Viktor och Simon Gergin från Norrköping har utsetts till Årets Nybyggare i region Mälardalen och Östergötland. Entreprenörerna har nu chansen att vinna riksfinalen i Stockholm och ta emot pris av prisets beskyddare, H.M. Konung Carl XVI Gustaf.

Priserna Årets Nystart, Årets Pionjär och Årets Unga Pionjär delas ut till framgångsrika företagare med utländsk bakgrund. Bakom priset står Stiftelsen IFS i samarbete med Almi Mälardalen och SEB.

- Det här är integration när det är som bäst menar Simona Hef, ordförande region Mälardalen och Östergötland.

- Det är viktigt att lyfta fram företagsförebilder med olika bakgrund och erfarenheter och mångfaldsperspektivet i entreprenörskapet. Årets Nybyggare är en viktig symbol för just detta som vi på Almi Mälardalen är väldigt stolta och glada över att vara en del av, säger Mikael Fällman, vd Almi Företagspartner Mälardalen AB.

Årets Nybyggare avgörs först på regional nivå och denna genomfördes för region Mälardalen och Östergötland vid en prisceremoni på Örebro slott 18 oktober. Regionvinnarna i de tre kategorierna går nu vidare till den nationella finalen som avgörs i Stockholm den 21 november.

Årets Pionjär: Amir och Alex Kheirmand, Schysst käk Sverige AB, Västerås

Schysst käk Sverige AB tar fram mat som ska vara enkel att laga, rolig att äta och gjord på bra råvaror. En grå tisdag ska kunna kännas som en fredag! Och maten ska passa alla - stora som små, köttälskare som veganer. Alla ska kunna göra sin grej med hemmakebab!
www.schysstkak.se

Juryns motivering:
” Efter en tuff men nödvändig förändring i sitt koncept har Årets Pionjär byggt upp en lönsam verksamhet med en stadig tillväxt i omsättning, resultat, personal och marknadsandelar.

Hållbara arbetsvillkor, socialt engagemang och att minska sina miljöavtryck är andra viktiga fokusområden i företagets ambition om att bygga en schysst framtid, ett schysst företagande med schyssta produkter.

Med visionen att fortsätta utvecklas och inom 5 år bygga ett internationellt storbolag har man redan tagit de första stegen och vi önskar Schysst käk all lycka till i sin resa till att få fler att ”göra sin grej”.

Årets Nystart: Naveen Sasidharan och Abhishek Jacob, Worldish AB, Linköping
Worldish AB har tagit fram Helen som är en digital kommunikations- och arbetsassistent som vårdgivare kan använda för att kommunicera med patienter när kommunikationsbarriärer uppstår, vilket kan handla om språk, funktionssvårigheter eller komplexitet att förklara komplicerade medicinska procedurer.
www.worldish.se

Juryns motivering:
” Med visionen om att bygga en jämlik värld där människor kan interagera på ett säkert sätt, började dessa entreprenörer, efter bara 1 år i Sverige, det komplexa och utmanande arbetet med att skapa sitt e-hälsoföretag.

Trots tuffa utmaningar såsom språk, kapital, affärsprocesser inom offentlig sektorn så har man fortsatt sitt outtröttliga arbete med utveckla sin tjänst samt att växa och öka sin närvaro inom fler av landets sjuk- och friskvårdsenheter

Med målet att förbättra vårdkvaliteten, patientsäkerheten, samt arbetsmiljön för vårdgivare med bibehållen kostnadseffektivitet önskar vi Worldish och Helen all lycka till!”

Årets Unga Pionjär: Samuel och Viktor & Simon Gergin, Mecide Holding AB, Norrköping
Mecide Holding AB driver idag två st Mocca Deli restauranger, ett vårdföretag och behandlingshem, i stor utsträckning för kvinnor som behöver beskydd.

Juryns motivering:
” Vinnare av Årets unga Pionjär är driftiga entreprenörer som, trots sin unga ålder, gjort en fantastisk resa och redan hunnit drivit ett flertal framgångsrika företag. De tar sig ständigt an nya utmaningar i nya branscher med ambitionen att fortsätta utvecklas över tid med både hög tillväxt och stark lönsamhet.

Att inspirera och visa sina medarbetare vägen genom att själva arbeta hårt är en viktig ledstjärna precis som etik och moral. Vara en hjälpande hand, ge medarbetarna vägledning i integrationen i svenska samhället, hjälpa att finna boende samt lyssna och vara ett stöd, är några viktiga faktorer i företagets sociala engagemang.   

Ett helhjärtat intresse, hårt slit, digitalisering och vara banbrytande i sin bransch i kombination med noggrann uppföljning av nyckeltal har visat sig vara ett antal viktiga framgångsfaktorer för dessa otroligt kompetenta entreprenörer och vi önskar er, Mecide Holding, all lycka till i era framtida projekt.”

FAKTA
Om H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare
Ett av Sveriges mest hedervärda pris till företagare med utländsk bakgrund som delas ut i kategorierna Årets Nystart, Årets Pionjär och Årets Unga Pionjär. Utmärkelsen har delats ut sedan 1999 och H.M. Konung Carl XVI Gustaf är beskyddare av priset. Tävlingen genomförs på regional och nationell nivå. En nomineringskommitté i fem regioner samt en nationell kommitté bedömer företagare med utländsk bakgrund efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, personligt inflytande och innovation. www.aretsnybyggare.se

Om Stiftelsen IFS
Stiftelsen Internationella Företagare i Sverige, IFS stödjer sedan 1996 entreprenörer och företagare med utländsk bakgrund att starta, driva och utveckla företag. Stiftelsen verkar också för att säkerställa gynnsamma förutsättningar för företagande samt initierar projekt för att skapa nätverk mellan företagare med utländsk bakgrund och företag och organisationer i Sverige. www.ifs.a.se

Nomineringskommittén i region Mälardalen och Östergötland
Simona Hef, Provida AB (ordförande)
Jessica Giaretta, Almi Företagspartner Mälardalen AB
André Hoondert, Vermeer V1k1ng Ab
Urban Wallin, NyföretagarCentrum Eskilstuna
Camilla Karlsson, SEB Norrköping
Katarina Pihl, Mälardalens universitet

Kontaktpersoner
Simona Hef, ordförande i nomineringskommittén för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare i region Mälardalen och Östergötland
Telefon: 070-628 35 17

Mikael Fällman, vd, Almi Företagspartner Mälardalen AB
Telefon: 070-395 48 10Om Almi

Vi investerar i framtida tillväxt! Almi erbjuder lån, riskkapital och affärsutveckling till företag med tillväxtpotential. Almi AB ägs av staten och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest AB. De regionala dotterbolagen ägs till 51 procent av moderbolaget och till 49 procent av regionala ägare och erbjuder lån och affärsutveckling. Almi Invest ägs till 100 procent av moderbolaget och bedriver riskkapitalverksamhet. Almis verksamhet ska utgöra ett komplement till den privata marknaden avseende företags behov av finansiering och affärsutveckling.